top of page
Zoeken
Foto van schrijverEva Noort

Omscholen in crisistijd

Wens en werkelijkheid komen lang niet altijd overeen in je werkende leven. Als je start met je loopbaan hoop je op banen met afwisseling en uitdaging, banen waar je gewaardeerd wordt en betrokken collega’s hebt. Je hoopt in ieder geval op werk waar je plezier aan ontleent, dat is toch niet teveel gevraagd? In de werkelijkheid heb je te maken met zaken als een baas die je niet ziet staan, lange vergaderingen, een saai takenpakket, eindeloze reistijd, spanningen onder collega’s, geen doorgroeimogelijkheden, noem maar op.

In een coronacrisis is de kloof tussen wens en werkelijkheid voor sommige mensen ineens onoverbrugbaar geworden. Je wens om een leuke baan te hebben, moet je in de realiteit inruilen voor de wens überhaupt een baan te vinden. Is het in zo’n situatie mogelijk om nog over wensen te praten? Of heb je dan geen realiteitszin?

De waarheid bevindt zich naar mijn mening zoals altijd in het midden. Zoals een wijze collega-loopbaanadviseur verwoordt: “volg je hart, luister naar je verstand”.

Met luisteren naar je verstand bedoel ik niet alleen dat je solliciteert naar kansrijke functies. Het UWV brengt gegevens van deze zogenaamde overschotberoepen (en ook tekortberoepen) regelmatig overzichtelijk in beeld. Het klinkt heel verstandig om zo snel mogelijk een overstap te maken naar een zogenaamd overschotberoep. In ieder geval als een overschotberoep ook perspectief heeft, want bij sommige overschotberoepen is maar heel tijdelijk sprake van overschot.

Je gebruikt echter ook je verstand als je een duurzame loopbaankeuze maakt die overeenkomt met jouw kwaliteiten en motivatie zoals die blijken uit je levensloop. Want wat heb je eraan als je langzaam (of snel) opbrandt omdat je geen enkele affiniteit hebt met de kansrijke functie waar je naar overstapt?

Bij een duurzame loopbaankeuze is bijscholing of omscholing in de vorm van een opleiding of cursus vaak een noodzakelijke stap. Dat is nogal een investering qua tijd, geld en energie. Kies niet zomaar voor scholing enkel omdat de kansen op werk groot zijn. Zoek naar een compromis waarbij je én je wensen én arbeidsmarktkansen kunt combineren.

Wees dus alert als in het kader van de verlengde NOW-regeling gesproken wordt over bij- en omscholing van werknemers van bedrijven in nood. Laat je niet alleen leiden door wat je qua omscholing krijgt vergoedt, maar neem zelf de touwtjes in handen voor de loopbaankeuze die je wilt maken.

Behoefte aan omscholingsadvies waarbij rekening wordt gehouden met je wensen en met arbeidsmarktkansen? Klik hier voor meer informatie.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page