top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEva Noort

Is dit het nou?

In mijn werk als loopbaanbegeleider spreek ik regelmatig mensen die zich over hun werk afvragen: ‘is dit het nou?’. Toen ik mij enkele maanden geleden voornam om over het onderwerp ‘zinvol werk-werk waar je zin in hebt’ een blog te schrijven, was het coronavirus nog niet in Nederland gearriveerd. Inmiddels is er veel veranderd en de titel van dit blog krijgt een heel andere betekenis nu een lijst van vitale beroepen is opgesteld. Als je al twijfels had of je nog wel op de goede werkplek zat, dan kan er nu nog een extra vraag bij komen: doet mijn werk er wel toe?


Normaal gesproken is er in Nederland een overvloed aan banen waar je uit kunt kiezen. Allemaal kleine radartjes die het geheel van de economie en samenleving draaiende houden. Of zoals Herman van Veen zingt:


Alles doet er toe Alles, alles doet er toe Ook wat er niet toe doet, doet er toe


Het is echter heel persoonlijk wanneer je je nuttig voelt. Misschien had je voor de coronacrisis al geen zin meer in je werk en kun je niet meer weglopen voor de twijfels nu alle activiteiten tot stilstand zijn gekomen. Als je door de crisis zonder werk bent komen te zitten gaan vragen mogelijk nog verder; wie ben ik zonder werk? Dat werk betekenis geeft, is een ding dat zeker is.


In plaats van al die (sociale) activiteiten die normaal je agenda vullen, heb je nu de tijd om te mijmeren. Hoe je verder wilt met je werksituatie als alles straks weer normaliseert. Een oefening die daarbij kan helpen is de volgende:


Stel je voor dat je vijf levens zou hebben in plaats van één leven, wat zou je in die vijf levens willen doen? Omschrijf per leven welke elementen je daarin aanspreken. Samen vormen deze elementen jouw ideale toekomstscenario. Vervolgens maak je een denkslag naar de realiteit van je werksituatie. Waar wil je vanaf in je werk? Wat moet er bij komen? Wat moet blijven?           

 

De uitkomst van zo’n denksessie kan velerlei zijn. Wellicht kom je op het idee om scholing te volgen voor een baan in de zorg, het onderwijs, transport, energie, o.i.d. Maar net zo goed kan het een baan zijn die buiten de vitale beroepenlijst valt. Of kom je erachter dat je binnen je huidige werkplek opnieuw waardevol kunt voelen.


Echt waar: de keuze die jij maakt, het doet ertoe!

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page