top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEva Noort

2020 wordt het jaar van je neusMaak van je passie je baan en je hoeft nooit meer te werken

Ik krijg altijd jeuk als ik deze uitspraak lees in ‘loopbaanland’. Alsof alles vanzelf gaat in je loopbaan, zodra je je passie hebt gevonden. Geregeld meldt zich een klant bij me die op zoek is naar dergelijke geestdrift in het werk. Omdat ze hun passie nog niet hebben gevonden, hebben deze mensen het gevoel iets mis te lopen wat de rest van de wereld wel zou beleven.


Er zijn twee redenen om het idee van je ‘passie vinden’ te relativeren.

In de eerste plaats is de veronderstelling dat wie maar goed zoekt vanzelf zijn passie vindt, niet conform de werkelijkheid. Passie is een woord dat lang niet in ieders woordenboek past. Hartstocht is niet noodzakelijk om je motor te laten draaien. Als je werk kunt vinden dat aansluit bij je interesses, is dat doorgaans voldoende om gemotiveerd te blijven.

In de tweede plaats gaat het idee er ten onrechte vanuit dat als je je passie hebt gevonden de geschikte banen als vanzelf voor je uit de lucht vallen. De realiteit is echter dat zowel mensen met als zonder passie moeite moeten doen om werk te vinden dat bij ze past.


Het advies van de schrijfster Elisabeth Gilbert spreekt me daarom veel meer aan: If you don’t have an obvious passion, follow your curiosity. Is je motivatie voor je werk wat tanende? Volg dan je neus. Waar ben je nieuwsgierig naar, van welke onderwerpen wil je meer weten? Je kunt er zeker van zijn dat daar je interesses en affiniteiten liggen. Probeer vervolgens binnen of buiten je organisatie taken naar je toe te trekken die gerelateerd zijn aan deze interesses. Mocht je het gevoel hebt dat bepaalde interesses zijn ‘uitgeput’, weet dan dat je gedurende je loopbaan nieuwe interesses kan ontwikkelen door te experimenteren met nieuwe taken en rollen in een organisatie.


Als je teleurgesteld bent dat je in 2019 wéér niet je passie hebt ontdekt, dan wil ik je hierbij een hart onder de riem steken. Het idee van ‘passie ontdekken’ behoort tot de mythes die er in de wereld bestaan over werk en loopbanen (lees ook Els Ackerman, Ik zoek mijn passie en 30 andere mythen over werk en loopbaan). Er zijn uitzonderingen, maar de meeste mensen zijn meer gebaat bij een nuchtere insteek. Gaandeweg je loopbaan ontdek je wat je wel en niet interessant vindt; stuur daar je loopbaan op bij.


Voor 2020 wens ik je toe, dat je vertrouwt op je neus!

390 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page